Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Leírás

  • Kiadó: Gondolat Kiadó
  • Oldalszám: 652 oldal
  • Megjelenés: 2018. április 25.
  • Kötés: Keménytáblás
  • ISBN: 9789636937713
Könyvshop, könyv webáruház, könyváruház, könyvesbolt HAGYOMÁNYMENTÉS ÉS ÚTKERESÉS - ZSIDÓ VONATKOZÁSÚ MAGYAR REGÉNYEK - SZALAI ANNA Judaizmus

Ingyenes szállítás 10.000 Ft feletti rendelés esetén

díjmentes szállítás 10.000 Ft-os vásárlástól!

HAGYOMÁNYMENTÉS ÉS ÚTKERESÉS - ZSIDÓ VONATKOZÁSÚ MAGYAR REGÉNYEK - SZALAI ANNA

Ár:
5.500 Ft
4.675 Ft
Kedvezmény: 825 Ft
Kedvezmény: 15%
Kiadó GONDOLAT KIADÓ

Szalai Anna új könyve a magyar regényirodalom-történet néhány évtizedének zsidó vonatkozású műveivel, az előző századfordulótól a harmincas évekig tartó korszakkal foglalkozik.

Ebben az időszakban a zsidó és a nem zsidó írókat egyaránt foglalkoztatták a zsidók gyors társadalmi-gazdasági sikerei és a látványos felemelkedés okait kutatva a társasági-magánéleti elhelyezkedés nehézségei, az útkeresés buktatói és gyakori kudarcai. Ugyanekkor jelentkezett egy hagyományos keretek között nevelkedett, majd a világi műveltségben felnövő zsidó írónemzedék is. Az apák világától eltávolodva értették meg és élték át újra a hagyományban rejlő értékeket, és a személyes élmény bensőségességével az irodalom lapjain keltették életre és mentették át az eltűnő világot a következő nemzedékek számára.

Szalai Anna könyvében ennek a sokrétű élményvilágnak a mentén haladnak a regényelemzések. Az írók sok hasonló elemből építkeznek: saját élmények, önéletrajzi motívumok szövik át a regénycselekményt, valós történelmi alakok találkoznak regény figurákkal, különböző művekben térnek vissza ugyanazok a helyszínek és a regényhősök felismerhető modelljei, az írók maguk is regényalakokká válnak írótársaik műveiben. A regénycselekményeket sokszor társadalom- és művelődéstörténeti forrásanyagként is olvashatjuk; a szövegek a folklór, a nyelvészet és a zene kutatói számára is izgalmas ismereteket őriztek meg.

A kötetben elemzett művek lapjain tovább él az előző századforduló világa, az írók évtizedekkel később is visszanyúlnak a "boldog békeidőkhöz", sőt a 19. század elejéhez is, hogy választ keressenek a két világháború közti korszak nyugtalanító kérdéseire.

Várható szállítás: 2019. október 23.
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Vélemények

Erről a könyvről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Leírás és Paraméterek

  • Kiadó: Gondolat Kiadó
  • Oldalszám: 652 oldal
  • Megjelenés: 2018. április 25.
  • Kötés: Keménytáblás
  • ISBN: 9789636937713
Könyvshop, könyv webáruház, könyváruház, könyvesbolt HAGYOMÁNYMENTÉS ÉS ÚTKERESÉS - ZSIDÓ VONATKOZÁSÚ MAGYAR REGÉNYEK - SZALAI ANNA Judaizmus